Förlossningsskada – Perinealbristning grad 4, total sfinkterruptur

magen28305ruorjufo

 

Var det någon av er som såg Nyhetsmorgon imorse? Dom pratade om något som jag tycker är väldigt viktigt, nämligen förlossningsskador. Jag tror inte att ni förstår hur glad jag är över att någon äntligen tar upp det. Jag själv är en av dom drabbade. I April förra hände det som ingen vill vara med om. Jag sprack hela vägen, från slidan till röven, till och med ringmuskeln gick sönder. Perinealbristning grad 4 och en total sfinkterruptur som det kallas.

Jag hade konstant ont, kunde knappt gå, ville inte hälsa på folk för att jag var rädd att bajsa på mig. Och sexet, det var bara att glömma. Men envis som jag är bestämde jag mig för att jag ska bannemig få mitt liv tillbaka. En vecka efter förlossningen började jag med knipövningar trots den fruktansvärda smärtan. Jag började promenera och röra på mig för att blodcirkulationen skulle hjälpa läkningen. Jag vägrade ge upp.

Nu är det ungefär ett år sen som jag satt framför datorn och googlade på sfinkterruptur. Allt jag hittade var skräckhistorier om personer som bajsade på sig, läkte urin och inte kunde ha ett normalt sexliv. Jag minns än idag hur mycket jag önskade att det fanns någon att prata med som hade varit i samma sist. Någon som det hade gått bra för och som kunde ge mig hopp.

Idag är jag bra, fysiskt iallafall. Jag bajsar inte på mig, jag läker inte urin och jag kan ha sex utan att det känns som att mitt underliv ska slitas isär. Det enda som kan hända är att det kan komma nån droppe kiss eller en fis om jag nyser. Men det är sällan. Periodvis känner jag skuld och skam, att det är mitt fel. Vad skulle jag ha gjort annorlunda? Skippa epiduralen? Lustgasen? Frågorna är många.. Jag är livrädd för att skaffa barn igen även fast jag vet att jag inte får föda vaginalt.

 

Är det någon av er därute som har varit med om detta, som känner för att prata med någon som det faktiskt har gått bra för. Tveka inte att slänga iväg att mejl! (sandra@litenyttigare.se) Och viktigast av allt, GE INTE UPP!

 

Sen vill jag bara tacka Nyhetsmorgon och Födelsevrålet som uppmärksammar detta!

Inga kommentarer ännu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Välkommen till en lite nyttigare receptsida!

Här kommer ni hitta en massa nyttiga recept. Allt från goda snacks till festligare måltider med mera.

En god hälsa kommer först och främst från insidan därför är det viktigt att tänka på vad man stoppar i sig.

Kontakt: sandra@litenyttigare.se

Blogglistenhits


myTaste.se