Nyttiga köttfärspiroger

DSC_8290

 

Köttfärspiroger (6 stycken)
Du behöver:
250 g nötfärs
1 liten gul lök
3 morötter
1/2 msk olivolja
1 dl krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 1/2 msk sweet chilisås
2 krm salt
Svartpeppar

25 g färsk jäst
5 dl vatten
1/2 dl kvarg
1/2 tsk salt
1 dl rågmjöl
5-6 dl vetemjöl special
Ägg
Vatten

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm upp vattnet tills det är fingervarmt (37°C).
3. Häll lite av vattnet över jästen och rör om tills jästen har löst sig.
4. Häll i resten av vattnet och tillsätt kvarg och salt.
5. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl special och arbeta degen 5 minuter med köksassistent eller 10 minuter för hand.
6. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
7. Skala och hacka löken, grovriv morötterna. Stek i olivolja och tillsätt köttfärsen.
8. Rör i krossade tomater och tomatpuré. Låt puttra ca 10 minuter utan lock.
9. Smaka av med sweet chilisås, salt och peppar.
10. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den lite snabbt och fördela sedan till 6 stycken bitar.
11. Gör till rundlar och platta ut. Lägg på köttfärs och vik sedan ihop till en halvmåne.
12. Tryck ihop kanterna med en gaffel.
13. Låt jäsa under bakduk 20 minuter.
14. Sätt ugnen på 225°C.
15. Pensla pirogerna med uppvispat ägg utblandat med lite vatten.
16. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

 

DSC_8283DSC_8288

2 Kommentarer

  1. Ingemar Wass Ingemar Wass
    16 februari 2016, 9:48    

    Måste vara fel vätske mängd

    • Litenyttigare Litenyttigare
      16 februari 2016, 10:04    

      Tycker du att det var för mycket eller för lite?
      Jag använde mängden som står i receptet och det funkade för mig 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Välkommen till en lite nyttigare receptsida!

Här kommer ni hitta en massa nyttiga recept. Allt från goda snacks till festligare måltider med mera.

En god hälsa kommer först och främst från insidan därför är det viktigt att tänka på vad man stoppar i sig.

Kontakt: sandra@litenyttigare.se

Blogglistenhits


myTaste.se